انتخاب رزولوشن (RESOLUTION) مناسب برای طراحی ها
انتخاب تفكیك پذیری یا همان رزولوشن مناسب اولین گام در طراحی به حساب می آید. اشتباه در انتخاب رزولوشن ممكن است باعث خراب شدن كار چاپی گردد. در این مقاله به اختصار به نحوه انتخاب رزولوشن مناسب برای كارهای مختلف خواهم پرداخت.
ابتدا باید بدانیم كه اصولا دو دسته از نرم افزارهای گرافیكی وجود دارد. نرم افزارهای برداری ( (vectorو نرم افزار های بیت مپ . (Bitmap) از جمله نرم افزارهای برداری می توان به معروف ترین آنها یعنی Corel Draw ، FreeHand و Illustrator اشاره كرد و از جمله نرم افزارهای بیت مپ میتوان Photoshop و Corel Photo Paint را نام برد.
در نرم افزارهای برداری خط و اشكال بر اساس روابط و فرمولهای ریاضی رسم می شوند بدین معنا كه زمان رسم یك دایره ، نرم افزار از طریق معادله خط دایره آن را رسم میكند بنا بر این هرچقدر هم كه تصویر را زوم كنید این دایره دوباره ترسیم می شود و بدون كنگره و رنجه است اما در نرم افزارهای بیت مپ رسم اشكال بر اساس نقاط تاریك و روشن (پیكسل) است ، به این صورت كه كل صفحهی شما مانند یك كاغذ شطرنجی به خانه های ریز مربع شكل تقسیم می شود و هر خانه ای دارای رنگ مخصوص خود است و با در كنار هم قرار گرفتن این مربع های رنگی تصویر بوجود می آید درست مانند یك كوبلن. به زبان دیگر هنگامی كه یك دایره را در Photoshop رسم می كنید و با ابزار zoom آن را بزرگ می كنید آنچه مشاهده می كنیدنقاط تاریك و روشنی است كه كنگره دار دیده می شود.
طبیعتا هر چه تعداد این مربع ها بیشتر و سایز آنها كوچكتر باشد تصویر كیفیت بهتری خواهد داشت و البته فایل آن هم حجم بیشتری پیدا خواهد كرد. تعداد این مربع ها در یك اینچ (2/54 سانتی متر) همان رزولوشن تصویر است. واحد رزولوشن هم DPI است كه مخفف Dot Per Inch میباشد (نقطه در اینچ). مثلاً در یك تصویر با رزولوشن 300DPI در هر اینچ از تصویر (در طول یا عرض فرقی نمی كند) تعداد 300 مربع كوچك قرار دارد. توجه داشته باشید كه رزلوشن مربوط به نرم افزار های بیت مپ است و در نرم افزار های وكتور اساساً چنین مفهومی وجود ندارد مگر در هنگامی كه قصد دارید از یك نرم افزار وكتور خروجی بیت مپ بگیرید . در این صورت نرم افزار از شما رزولوشن مورد نظر شما را میپرسد و با آن رزولوشن تصویر بیت مپ مورد نظر شما را می سازد.
توجه داشته باشید كه كیفیت یك عكس علاوه بر رزولوشن به سایز عكس نیز بستگی دارد. مثلاً اگر عكسی در اختیار داشته باشید كه رزولوشن آن 300 DPI باشد و سایز آن نیز 10 سانی متر در 10 سانتی متر باشد تعداد مجموع مربع های شما 1.440.000 عدد خواهد بود در صورتی كه تصویری با همین رزولوشن اما با سایز 1 سانت در 1 سانت تنها دارای 14.400 مربع خواهد بود. یعنی كیفیت آن نسبت به حالت اول 100 برابر كمتر است. به همین دلیل است كه در بسیاری از موارد برای بیان كیفیت یك عكس یا یك دوربین از واحد مگا پیكسل استفاده میشود . یعنی تعداد پیكسل های طول و عرض را در هم ضرب می كنند و عدد بدست آمده را تقسیم بر میلیون میكنند و عدد بدست آمده را بر حسب مگا پیكسل بیان میكنند.
حالا با دانستن این مقدمات بپردازیم به بحث اصلی یعنی انتخاب رزولوشن مناسب برای طراحی های مختلف.
الف) طراحی های چاپ افست :
برای طراحی هایی كه قرار است چاپ افست شوند فایلهای خود را با سایز اصلی و رزولوشن 300 DPI طراحی كنید. اگر با رزولوشن پایین تر طراحی كنید حتی اگر طرح شما در كامپیوتر خوب به نظر برسد در چاپ كیفیت كار پایین خواهد بود . مخصوصاً نوشته های شما از كیفیت خوبی برخور دار نخواهند بود.
توجه داشته باشید كه از ابتدا و در هنگام شروع طراحی رزولوشن خود را درست تنظیم كنید در غیر این صورت چنانچه در انتهای كار رزولوشن را بالا ببرید فایده نخواهد داشت و كارتان در هنگام چاپ خراب خواهد شد.
چنانچه با نرم افزار های وكتور (مثلاً كورل) طراحی می كنید و قصد دارید تا خروجی بیت مپ (مثلاً با پسوند TIF یا JPG) بگیرید هم حتماً دقت كنید كه تنظیمات خروجی را روی رزولوشن 300 DPI قرار دهید.
در ضمن از رزولوشن های بالا تر برای طراحی استفاده نكنید. درست است كه كیفیت كارتان افزایش پیدا میكند اما اولاً حجم فایلتان هم افزایش پیدا میكند و سرعت سیستمتان در هنگام طراحی به شدت پایین می آید ، دوم اینكه در لیتو گرافی ها در ابتدا فایلهای با رزولوشن بالای 300 DPI را به 300 DPI تبدیل میكنند و سپس از آن زینك میگیرند. یعنی عملاً حتی اگر با رزولوشن بالای 300 DPI هم طراحی كنید در نهایت تغییری در كیفیت كار چاپیتان بوجود نخواهد آمد.
ب) طراحی برای چاپ بنر و پلات :
معمولاً بنر و پلات در سایز های بزرگ چاپ میشوند و معمولاً هم پوستر های چاپ شده از فاصله ی بیشتری نسبت به كارهای افست دیده میشوند. به همین دلیل هم معمولاً سایز فونت های آنها بسیار بزرگتر از فایل های چاپ افست انتخاب میشود. بنا بر این در طراحی هایی كه برای چاپ بنر و یا پلات انجام میشود نیازی نیست با رزولوشن 300 طراحی كنید و اگر هم این كار را انجام دهید در هنگام چاپ رزولوشن كار شما را پایین می آورند تا ارسال فایل به پلاتر با سرعت بالاتری انجام شود. در فایلهایی كه برای پلات ایندور (چاپ فضای داخلی Indoor) كه معمولاً بر روی كاغذ كوتد ، بوم (Canvas) و یا بك لایت (Back Light) انجام میشود رزولوشن 170 DPI با سایز اصلی كار مناسب است. برای چاپ اوت دور (چاپ فضای خارجی Out Door) هم كه معمولاً روی بنر و یا فلكسی انجام میشود رزولوشن 120 انتخاب میشود.
در هر صورت توصیه من به شما این است كه با توجه به گوناگونی و تفاوت زیاد دستگاه های پلاتر قبل از شروع طراحی با چاپخانه ای كه قصد دارید فایل را به آنجا ارسال كنید رزولوشن كار خود را هماهنگ كنید.