انواع گوناگونی از لنزها در بازار وجود دارند که برای استفاده در شرایط مختلف طراحی شدهاند. اما به طور کلی آنها را میتوان در دستههای زیر قرار داد:
لنزهای تخصصی دوربین
یک سری لنز تخصصی وجود دارد که برای نیازهای کمتر متداول عکاسی مناسب هستند. از جمله آنها میتوان به لنزهای شیفت و تیلت به منظور کنترل پرسپکتیو، لنزهای فوکوس ملایم برای عکاسی پرتره و لنزهای مادون قرمز برای ثبت نور خارج از محدوده معمولی نور اشاره کرد.
کیت لنزها
بسیاری از دوربینهای SLR رده ابتدایی به همراه یک یا دو لنز، اغلب اوقات تحت عنوان کیت لنزها یا لنزهای مقدماتی، ارائه میشوند. این لنزها برای شروع رویای عکاسی عالی است اما لنزهایی معمولا بسیار ارزان و آهسته با کیفیت تصویر پایین هستند.
یک کیت لنز برای آگاهی از جنبههای مختلف دوربین و این که دوست دارید از چه طولهای کانونی استفاده کنید خوب است اما باید زمانی که بودجه اجازه میدهد آن را عوض کنید.
طول کانونی
مهمترین عامل در لنزهای هر دوربینی طول کانونی آن است این امر یکی از مهمترین عوامل آموزش عکاسی است. طول کانونی نوع لنز را مشخص میکند و این که از چه سوژههایی قادر به عکاسی خواهد بود. طولهای کانونی از چند میلیمتر هستند تا بیش از یک متر و میتوانند به طور کلی در دستههای زیر قرار گیرند:
لنزهای اولترا وایلد (چشم ماهی): طول کانونی ۸ تا ۲۴ میلیمتر، مناسب عکاسی منظره، آسمان خراشها و عکاسی هنرمندانه.
لنزهای زاویه باز: طول کانونی ۲۴ تا ۳۵ میلیمتر، مناسب عکاسی نمای داخلی، معماری، منظرهها.
لنزهای استاندارد: طول کانونی ۲۵ تا ۸۵ (معمولا ۵۰) میلیمتر، عکاسی از سوژههای معمولی .
لنزهای تلهفوتو کوتاه: طول کانونی ۸۵ تا ۱۳۵ میلیمتر، مناسب عکاسی پرتره، عکاسی کاندید.
لنزهای تلهفوتو متوسط: طول کانونی ۱۳۵ تا ۳۰۰ میلیمتر، مناسب عکاسی ورزشی از نمای نزدیک و پر از برخورد و هیجان.
لنزهای سوپر تلهفوتو: طول کانونی بیش از ۳۰۰ میلیمتر، مناسب عکاسی ورزشی از راه دور، حیاتوحش، طبیعت، نجوم.