ایزو در عکاسی یکی از ارکان سه گانه نوردهی می باشد ” ۲ رکن مهم دیگر سرعت شاتر (Shutter Speed) و دیافراگم (Aperture) می باشند” و بدون اینکه مفهوم ایزو را بدانیم قطعا گرفتن عکس هایی خوب، سخت خواهد بود، پس برای اینکه بتوانیم از تجهیزات خود استفاده بهتری کنیم باید این مفاهیم را به خوبی درک نماییم.
ایزو چیست؟
به زبان ساده ایزو مقدار حساسیت دوربین شما به نور موجود می باشد. مقدار ایزو کمتر به این معنی است که حساسیت به نور، کمتر، و ایزو بالاتر بدین معنی است که حساسیت به نور بیشتر است. قطعه ای که در دوربین می تواند ایزو را تغییر دهند سنسور (Sensor) نامیده میشود که مهم ترین قسمت دوربین شماست که وظیفه جمع آوری نور و تبدیل آن به تصویر را بر عهده دارد. با افزایش ایزو، سنسور دوربین شما می تواند در محیط هایی با نور پایین، بدون استفاده از فلاش، عکس را ثبت نماید. البته نکته مهم این است که با افزایش ایزو مقدار نویز (Noise) تصویر افزایش می یابد.
تمام دوربین ها شاخصه ای به نام ایزو پایه یا Base ISO دارند که مشخص می کند آن دوربین می تواند بهترین تصویر را در چه ایزویی بدون ایجاد نویز ثبت نماید. برای بعضی از دوربین های نیکون، مانند Nikon D5100، این عدد ۱۰۰ می باشد. عکاسی در این ایزو همیشه مقدور نمی باشد، زیرا موقعیت های مختلف و نورهای کم این امکان را به شما نمی دهند که بتوانید از ایزو پایین استفاده نمایید.
معمولا ایزو دوربین ها از ۱۰۰ یا ۲۰۰ شروع می شوند و افزایش آن از یک تصاعد هندسی تبعیت می کند. پس توالی ایزو به این ترتیب خواهد بود: ۱۰۰- ۲۰۰- ۴۰۰- ۸۰۰- ۱۶۰۰- ۳۲۰۰- ۶۴۰۰ و … . دانستن این موضوع بسیار مهم می باشد زیرا هر استپ میان این اعداد میزان حساسیت را دو برابر می کند. بدین معنی که ایزو ۲۰۰ دو برابر بیشتر از ایزو ۱۰۰ به نور حساسیت دارد و به همین ترتیب ایزو ۴۰۰ دو برابر حساسیت بیشتری نسبت به ایزو ۲۰۰ دارد. پس ایزو ۴۰۰، چهار برابر حساسیت بیشتری نسبت به ایزو ۱۰۰ و ایزو ۱۶۰۰، شانزده مرتبه حساسیت بیشتری نسبت به ایزو ۱۰۰ خواهد داشت.
چه زمانی از ایزو پایین استفاده نماییم؟
در بالا گفتیم که بهتر است تا جایی که امکان دارد از ایزو پایین که معمولا ۱۰۰ یا ۲۰۰ می باشد، استفاده نماییم، وقتی نور شما زیاد است همیشه باید از ایزو پایین استفاده کنید تا جزئیات در تصویر شما ثبت شوند و عکس با کیفیت تری داشته باشید. بعضی از موارد هستند که شما می خواهید در محیط های تاریک از ایزو ۱۰۰ استفاده کنید. برای مثال اگر دوربین خود را روی سه پایه گذاشته اید و محیط شما نور کمتری دارد که سنسور به زمان بیشتری برای ثبت عکس احتیاج دارد و هرگونه حرکتی در صحنه شما باعث می شود که سوژه مانند شبح به نظر برسد. که عکس زیر نمونه از عکاسی با زمان نردهی بالا (Long Exposure) و ایزو ۱۰۰ می باشد.