با ترکیب زوم دیجیتال و اپتیکال میتوان به کیفیت و تصویر دلخواه دست یافت.
در هر شرایطی، اعم از عکاسی از گروهی روی سن، کودکی در زمین فوتبال یا حیوانی در طبیعت، نمیتوانید انتظار داشته باشید تنظیمات موردنظر شما در عکاسی به درستی عمل کند. به همین دلیل است که دوربینها از قابلیتهای زوم دیجیتال و اپتیکال برخوردار هستند. اما این دو قابلیت دو فناوری متفاوت هستند؛ بنابراین دانستن عملکرد آنها و زمان مناسب استفاده از آنها حائز اهمیت است.
زوم اپتیکال از لنزها برای بزرگنمایی یک تصویر با نمای دور استفاده میکند. میتوانید دوربینهایی با قیمت کمتر از ۱۵۰ دلار با ضریب زوم 10x پیدا کنید. حتی زومهای 30X و 60X در حال رواج هستند.
با این حال، اگر توضیحات محصول مربوط به این دوربینها را بخوانید، اغلب اوقات یک عدد زوم دوم و بزرگتر را هم مشاهده میکنید. این عدد، زوم دیجیتال است: پردازندهی دوربین مرکز عکس را کراپ میکند.
البته زوم اپتیکال بهتر است؛ زیرا برای پر کردن کامل سنسور تصویر به بزرگنمایی تصویر میپردازد. فرض کنید سنسور تصویر، ده مگاپیکسل است. زوم دیجیتال برای بزرگنمایی، بخش مرکزی تصویری را که لنز روی سنسور انداخته است دریافت میکند، برای مثال از یک تصویر ده مگاپیکسلی، ۶ مگاپیکسل را میگیرد. پردازنده دوربین برای برابری تعداد پیکسلهای تصویری که از زوم دیجیتال به دست آمده، پیکسلهایی را تولید کرده و سایز تصویر را افزایش میدهد، هرچند در این فرایند جزئیات نمایش داده شده به همراه کیفیت تصویر کاهش پیدا میکند.
استیو هینیر، مدیر ارشد فنی نیکون میگوید «زمانی زوم دیجیتال عملکرد بسیار بدی داشت و به غیر از برش سادهی تصویر، حرف زیادی برای گفتن نداشت.»
اما امروزه با وجود تعداد پیکسلهای بالا، پردازندههای قدرتمند تصویر و الگوریتمهای هوشمندتر، زوم اپتیکال و زوم دیجیتال را تا ضریب 2X افزایش میدهند و نتایج آن به خوبی زوم اپتیکال میشود. این ویژگی برای تلفنهای هوشمند که فاقد لنز زوم هستند، مفید است.
زوم دیجیتال مثل گذشته نیست
وقتی شنیدیم زوم دیجیتال تا چه اندازه پیشرفت کرده، ابتدا کمی شک کردیم. اما بعد از تست دو دوربین کامپکت نیکون و یک دوربین سونی، قانع شدیم. زوم دیجیتال آیفون ۷ به این اندازه تأثیرگذار نبود اما هنوز هم برای عکسها قابل و کلوزآپهای ویدئویی بسیار مناسب است. (تمام تصاویر به فرمت JPEG ثبت شدند که متداولترین فرمت کاربردی است).
زوم اپتیکال
زوم اپتیکال:این نوع زوم مانند زوم در دوربین های دیجیتال است که کیفیت تصویر افت نمی کند و اندازه تعداد پیکسل ها در دو حالت واید و تله با هم برابر هستن این ویژگی از مهمترین تفاوت های بین زوم دیجیتال و انالوگ است.
زوم دیجیتال
این زوم بزرگترین تصویر به دست آمده توسط بلندترین فاصله کانونی است که با کمک نرم افزار های دوربین تا ۳برابر بزرگتر می شود بنابراین تعداد پیکسل های کمتری به نسبت تصویر اول خواهد داشت که باعث افت کیفیت میگردد.
زوم اپتیکال یا بهتر بگوییم بزرگنمایی اپتیکال عنوانی است که به زوم مکانیکی لنز دوربین شما اشاره دارد. زوم اپتیکال یعنی قدرت لنز دوربین شما برای بزرگتر شدن به صورت مکانیکی، هنگامی که لنز دوربین شما حرکت میکند و فاصله کانونی خود را تغییر میدهد پروسه زوم اپتیکال را انجام داده است و برخلاف زوم دیجیتال شما تنها باید به همین عنصر در خرید دوربین توجه کنید. زوم دیجیتال به بزرگنمایی اشاره دارد که از طریق نرمافزار صورت میگیرد و دوربین شما بسته به شرکت سازنده و سیستمی که از آن استفاده میکند عکس را کراپ میکند و به نوعی آن را بزرگتر از حد عادی نشان میدهد. زوم دیجیتال بیشتر برای کاربران دوربینهای کامپکت مورد استفاده است و در صنعت دوربینهای DSLR و بدون آینه اساسا معنا، مفهوم و استفادهی خاصی ندارد.
بدین ترتیب زوم دیجیتال یک اصطلاح اشتباه است. این تکنولوژی اجازه بزرگنمایی فیزیکی به شما نخواهد داد. این قابلیت یک قسمت از قابی را که شما ثبت کردهاید را بزرگتر میکند، شبیه قابلیت کراپ که برنامههای ادیت عکس در اختیار شما قرار میدهند. اساسا عکاسان حرفهای هیچگاه از این قابلیت استفاده نمیکنند و حتی اسم این قابلیت را به زبان نمیآورند، چون هنگامی که شما عکس را بزرگتر میکنید پیکسلهای تصویر را نیز بزرگتر میکنید، پس باید دقت کنید به مقداری عکس را بزرگ کنید که نویز و پیکسل در کار شما بیش از اندازه دیده نشود.