یکی از کاربردی ترین موضوعات در این هنر، مبحث نورپردازی در عکاسی می باشد. در واقع نور پردازی یک مهارت اساسی در عکاسی است. از گرفتن عکس از یک رویداد گذرا که نور موجود را به کار گرفته تا تصویری تبلیغاتی که در آن از نورپردازی های خاص استفاده میشود. ماهیت عکاسی نور است و بدون آن عکسی وجود نخواهد داشت. کلمه فوتو-گرافی از کلمه یونانی photo و graph تشکیل شده که به معنای نور نگاری است. برای همراه شدن با زبان نور، عکاس نیازمند دانش، مهارت و هنروری است تا به بهترین ایده نورپردازی دست پیدا کند.
نکات قابل توجه نورپردازی در عکاسی

در هر سوژه عکاسی، شما ۳ نوع نور اصلی دارید به شرح زیر:
- نور اصلی یا key light– قوی ترین و اصلی ترین نور
- نور فرعی یا fill light– نوری است که می تواند سایه های ایجاد شده توسط نور اصلی را کم رنگ کند.
- نور پشت یا back light– نوری که از پشت تابیده می شود را نور پشت می گویند.
۱- نکات مهم در عکاسی با نور مصنوعی
عکاس و به خصوص عکاسان غیر حرفهای فراوان به پدیده رنگهای غالب برخورد میکنند. برای گرفتن عکس شب یا عکس زیر نور مصنوعی، همان فیلم مورد استفاده قرار میگیرد. خفیف ساختن این اثرهای رنگ ممکن است، اما چندان آسان نیست. بر روی عکسهایی که بدون صافی گرفته شدهاند، نور لامپهای مهتابی غالب اوقات رنگ آبی-سبز به وجود میآورد. استفاده از صافی امکان تبدیل کردن فیلم برای نور طبیعی را به فیلم برای نور مصنوعی آسان میکند.
۲- نکات مهم در عکاسی با نور طبیعی
عکسهایی که در نور طبیعی با فیلم مخصوص گرفته میشوند میتوانند دارای ویژگی های رنگی باشند. در واقع، ترکیب طیفی نور طبیعی باعث تغییرهای محسوسی میشود. هنگام صبح و شب به دلیل پخش موج های کوتاه آبی از خلال لایههای جو، نور خورشید قرمزتر است. هنگامی که نور خورشید در مکان بالاتری در آسمان قرار دارد، موج های نوری از لایه نازکتری از جو عبور میکنند و نسبت متعارف موجهای آبی از نو برقرار میگردد. بنابر فیلم مورد کاربرد باید دست کم از صافی فرابنفش استفاده شود، با وجود این در اکثر موارد صافی “اسکای لایت” ترجیح داده میشود.
۳- منبع نور وسیع تر اما نور ملایم تر
سایه و تضاد توسط منابع نوری پهن کمتر میشود و مانع دیده شدن بافت و جزئیات عکس میشوند. هرچه منبع نوری باریکتر باشد، نور شدیدتر است.
با منبع نوری پهن، پرتوهای نور از جهتهای مختلفی به سوژه میتابد و با این کار مانع ایجاد سایه میشود و صحنه را روشنتر میکند. نیازی نیست که ابزارهای استودیویی برای عکاسی داشته باشید. سوژه پرتره را نزدیک یک پنجره بزرگ که نور مستقیماً به آن نمیتابد قرار دهید. با این کار میتوانید بدون هزینه کردن، سافت باکس بسازید. هر چه منبع نوری دورتر باشد، شدت نور بیشتر است.
۴- نحوه ترکیب منابع نوری
هر منبع نوری میتواند برای ایجاد افکتهای زیبا و تعادل رنگی مناسب، با منابع دیگر ترکیب شود. درون استودیو این ترکیب میتواند نور فلش و تنگستن باشد. نورهای معمولی خانگی بعضی مواقع به عنوان نور مکمل استفاده میشوند. شمعها نور گرمی دارند و سایههای نرمی را به وجود میآورند. نور چراغ قوه میتواند برای ایجاد افکتهایی مثل نقاشی با نور به کار رود. وقتی با مواد رنگی کار میکنید از کاربرد ژلهای رنگی در جلوی منبع نور یا فیلترهای لنز دوربین به خاطر تغییر رنگ نور نترسید. اگر از خود نور عبور میدهد آن را استفاده کنید.
۶- هر چه منبع نور نزدیکتر باشد، نور ملایمتر است
هر چه منبع نور از سوژه دورتر باشد، شدت نور بیشتر میشود و دلیل آن این میتواند باشد که هرچقدر منبع نور به سوژه نزدیکتر باشد مانند منبع نوری پهن عمل میکند. حالا اگر دورتر ببرید مانند منبع نوری باریک عمل میکند.