در کمتر از صد سال عکاسی تبدیل شده است به یکی از عناصر اصلی زندگی ما، به طوری که هر انسانی گوشی تلفن همراهش دوربین دارد، گزاف نیست اگر بگوییم عکس و عکاسی تبدیل شده است به بخش جدا نشدنی زندگی ما، چرا که روزانه با صدها و هزاران عکس سرو کار داریم.
عکاسی به زبان ساده یعنی: هنر ثبت نور با دستگاهی بنام دوربین، برای ایجاد یک تصویر است. که با هر دستگاهی می تواند باشد برای مثال تلفن های همراه، دوربین های دیجیتال، دوربین های آنالوگ یا به هر شکل دیگر که که بتوان نور را ثبت کرد. عکاسی از ترکیب دو لغت یونانی فتو از کلمه “Photo” به معنای نور و گرافی از لغت «graphy» به معنای نگارش؛ یعنی نوشتن با نور.
هدف عکاسی چیست؟
عکاسی میتواند هدف های بسیاری داشته باشد، میتواند یک داستان روایت کند یا فقط ثبت یک لحظه خاص باشد، میتواند مستند باشد، یا فقط یک عکس هنری باشد. کاربردهای فنی زیادی برای عکاسی و همچنین موارد اجتماعی تعریف شده. نحوه تعامل و انتخاب سبک برای هر عکاس کاملا شخصی است و بستگی به علایق شخص عکاس دارد، در نتیجه نسبت به هر عکاسی سبکها و انتخابها متفاوت است.
انواع سبک های عکاسی چیست؟
درحالی که بیشتر عکاسها در یک یا دو زمینه عکاسی میکنند و معمولا این سبک ها را باهم در بعضی موارد ترکیب میکنند. مهارت های فنی و خلاقیت، موارد مورد نیاز در اکثر ژانر های عکاسی است، در نتیجه هر چقدر که شما مهارتتان در شاخههای متعدد عکاسی افزایش یابد، تبدیل به یک عکاس با مهارت بالا در شاخههای دیگر هم میشوید.
با یادگیری و تمرین این هفت سبک مختلف عکاسی، میتوانید پایه محکمی برای حرفه عکاسی خودتان بسازید:
- عکاسی پرتره
- عکاسی خبری
- عکاسی فشن
- عکاسی ورزشی
- عکاسی لایف استایل
- عکاسی تبلیغاتی
- عکاسی معماری
برای شروع عکاسی به چه دوربینی نیاز دارید؟
بسیاری از مردم بر این باورند که گوشی تلفن همراه برای عکاسی خوب است و نیازی به خرید دوربین عکاسی نیست؛ البته که اشتباه نمیکنند! استفاده از آن سریع و آسان تر بوده و البته به فضای مجازی هم دسترسی دارد.
به چه لوازم و تجهیزات جانبی دیگری نیاز دارید؟
لنز
لنزها بیش از هر تجهیزات دیگری اهمیت دارند زیرا در درجه اول تعیین میکنند که چه نوع عکسی می توانید بگیرید. در جدول زیر انواع مختلف لنز را برای استفاده های متفاوت شرح دادهایم، با دقت آن را بررسی کنید، اگر سوالی داشتید در دیدگاه ها از ما بپرسید.
روزمره | زوم استاندارد مانند لنز 24-70 mm یا 18-55 mm |
پرتره | لنز پرایم 35mm یا 50mm یا 85mm |
ورزشی | تله فوتو مثل 70-200 mm یا 50-250 mm |
ماکرو | ماکرو مثل 90mm |
خرید اقلام زیر اختیاری است اما بنا به شرایط می تواند از هریک از آنها استفاده کنید:
- سه پایه: بهترین دوست عکاس منظره.
- کیف: یک کیف شانه آویز برای عکاسی خیابانی، یک کیف رولی برای عکاسی استودیویی، کوله پشتی برای عکاسی منظره و غیره.
- کارت حافظه: برای شروع کارت حافظه 64-32 گیگابایتی انتخاب کنید. به سرعت پردازش کارت (مگابایت بر ثانیه) دقت کنید و سریع ترین را بخرید. مخصوصا اگر تعداد بالا عکس میگیرید، این موضوع کمک میکند دوربین تان نیز با سرعت بیشری عمل کند.
- باطری اضافی: حداقل یک یا دو باتری یدکی برای شروع بخرید. باتریهایی که برند خاصی ندارند معمولاً ارزانتر هستند، اگرچه ممکن است دوام زیادی نداشته باشند یا در دوربینهای جدید قابل استفاده نباشند.
- فیلتر پلاریزه: انعکاس نور از سطوح را حذف و رنگ ها رو اشباعتر میکند. این فیلتر به خصوص برای عکاسان منظره بسیار مهم است.
- فیلترUV: برای حذف اشعه فرابنفش و همچنین محافظت از لنز استفاده میشود.
- کیت تمیز کننده: شامل یک پارچه میکرو فیبری برای تمیز نگهداشتن سطح لنز و همچنین یک دمنده لاستیکی هوا است که بتوانید سنسور دوربین را بوسیله آن از گرد و غبار تمیز کنید.
تنظیمات اساسی دوربین که باید با آنها آشنا شوید
دوربین شما دارای دهها دکمه و گزینه است. اگر تنظیمات اشتباهی را انتخاب کنید، نمیتوانید عکس با کیفیت و مناسبی بگیرید. آنقدرها کار سادهای نیست اما راحتتر از آن چیزی است که فکر میکنید.
برای دوربینها تنظیمات زیادی وجود دارد و کاملا طبیعی است که همه آنها را ندانید یا از آنها به ندرت استفاده کنید، اما باید بدانید که حتی عکاسان حرفهای هم از تمام تنظیمات دوربین استفاده نمیکنند؛ پس فقط باید مهمترین تنظیمات دوربین و پر کاربردترینها را بشناسید.
سعی کنید در مرحله اول از حالت منوآل یا دستی دوربین استفاده کنید و دوربینتان را از حالت خودکار خارج کنید، اگر دوربین به جای شما تصمیم بگیرد، شما چیزی یاد نمیگیرید.
بسیاری از گزینه های دوربین، آیتم هایی هستند که شما نیاز به تنظیم آن ها در هر پروژه ندارید و گاهی اوقات باید آن ها را دست کاری کنید.تعداد خیلی کمی از تنظیمات دوربین نیاز به تغییرهای مداوم دارند. یادگرفتن این تنظیمات خیلی راحت است، نکته مهم طریقه استفاده از این نکات است.
3 تنظیم مهم دوربین
- سرعت شاتر
- دیافراگم
- ISO
سرعت شاتر (shutter speed)
مقدار زمانی که هنگام گرفتن عکس، سنسور دوربین شما در معرض نور قرار می گیرد را سرعت شاتر یا سرعت پرده شاتر میگویند. تعداد زیادی از تکنیکهای جذاب عکاسی به وسیله بالا بردن یا کم کردن سرعت شاتر گرفته میشود.
دیافراگم (aperture)
در واقع نوعی «مردمک» در لنز است که با باز و بسته شدن، به مقادیر مختلف نور اجازه ورود میدهد. دیافراگم بیشترین شباهت را به مردمک چشم انسان دارد. با توجه به شرایط نوری باید دریچه دیافراگم را تنظیم کنید؛ هرچقدر نور شما کم باشد، دریچه دیافراگم باز تر میشود و بالعکس.
ایزو (ISO)
از نظر فنی کمی پیچیدهتر است اما میتوان آن را به حساسیت فیلم برای گرفتن عکس در شرایط مختلف روشنایی تشبیه کرد. در عکاسی، تکنیک و خلاقیت دست به دست هم میدهند.