بعضی نکات عکاسی آنقدر کاربردی هستند که اصلا نمیشود از آنها گذشت، این نکات را همواره باید همراه خودمان داشته باشیم. در این بخش تلاش کردیم تا کاربردیترین نکاتی که باعث رشد شما میشود را گردآوری کنیم. هرچند این نکات ساده و به ظاهر پیش پا افتاده هستند، اما باید دقت کنید که فرق بین عکاس حرفهای و آماتور همین ریزهکاریها و نکات ساده است.
1. درگیر به روز بودن نباشید
در دنیای امروز تقریبا تمام دوربینها و تجهیزات عالی هستند و اختلاف بین مدل ها و کیفیت آنها خیلی جزئی است، به خصوص در بازه قیمتی مشخص. پس اگر در یک بازه قیمتی قصد هزینه کردن دارید، خیلی فکر نکنید که کدام بهتر است و … چون واقعا خیلی تفاوت آنچنانی وجود ندارد.
چیزی که باعث میشود عکس شما متفاوت شود از عکس بقیه عکاسها، تجهیزات شما نیست!، بلکه، خلاقیت و مهارت های عکاسی و سطح دانش شما درباره تنظیمات دوربین بیانگر کیفیت عکس هایتان است. پس سعی کنید روی رشد و پیشرفت مهارت و دانش عکاسی خودتان تمرکز کنید تا خریدن تجهیزات گران قیمت.
2. عکستان رو نسوزانید
سوختن عکس یعنی بخشی از تصویر شما بیش از حد نور گرفته باشد( سفیدی بیش از حد داخل تصویرتان دارید، مانند تصویر زیر) و تقریبا برگرداندن فضای سوخته داخل عکس در مرحله ادیت غیر ممکن می باشد؛ پس باید حواستان را موقع عکاسی جمع کنید تا عکستان نسوزد.
وقتی عکس می گیرید، به صفحه یا چشمی دوربین نگاه کنید و ببینید که عکس تان چطور شده است، آیا بیش از حد در معرض نور قرار دارد یا خیر؟ آیا سایز دریچه دیافراگم مناسب است؟…؛ اگر عکستان سوخته باید با تنظیمات دوربین این مشکل را برطرف کنید، مثل کم و زیاد کردن ایزو و سرعت شاتر و دیافراگم .
در این بخش دانستن تنظیمات دوربین به کار می آید و اگر تنظیمات دوربین را بلد نباشید نمی توانید عکاسی کنید.
3. راحت باشید
اشتباه کردن در عکاسی خیلی راحت است. بهترین راه برای اشتباه کردن و خراب کردن این است که: کُند کار کنید و زمان با ارزشتان را در هرکار بی ارزشی تلف کنید، مخصوصا روزهایی که تازه عکاسی رو شروع کردهاید.
قطعا یه سری افراد به شما توصیه می کنند که، عکس هایی که میگیرید را سر پروژه چک نکنید و بعدا داخل سیستم چک کنید، اما تجربه عکاسان حرفهای میگوید که این کار احتمال اشتباه شما را خیلی بالا میبرد، پس سعی کنید عکسها را چک کنید و اصلاحات را همانجا انجام دهید، در غیر این صورت ممکن است تمام وقتی که گذاشته اید از بین برود.
4. تکان بخورید
موقعی که عکاسی میکنید خیلی کار راحتی است که یکجا بایستید، در این تله نیوفتید. تا جای ممکن حرکت کنید (اگر سه پایه دارید، سه پایهتان را حرکت دهید)، ارتفاعتان را نسبت به سوژه کم و زیاد کنید، جلو و عقب بروید؛ هرکاری که لازم است انجام دهید تا عکسی که ثبت میکنید عالی شود.
برای مثال: شما 10 شات عکس از یک ارتفاع و یک زاویه میگیرید. چه اتفاقی میافتد؟ هیچی! شما عملا عکس هایتان هیچ فرقی ندارد، باید سعی کنید مدام آزمون و خطا کنید و جابه جا شوید تا بهترین زاویه را پیدا کنید و بهترین عکس را رقم بزنید.
5.بدانید که چه زمانی از سه پایه استفاده کنید
سه پایه یکی از بهترین اختراعات دنیای عکاسی است. همیشه و همه جا سه پایه عکاسی به کارتان میآید، پس بدانید که چه زمانی باید از سه پایه استفاده کنید. اگر سوژه شما ثابت است، همیشه باید از سه پایه استفاده کنید. در مقدار اهمیت سه پایه باید بگیم که، اگر به ما یک کیت از بهترین دوربین بازار بدون سه پایه و یک دوربین میان رده ولی با سه پایه پیشنهاد بدهند، قطعا ما کیت دوربین معمولی به همراه سه پایه را انتخاب میکنیم.
6.بدانید که کی از فلاش استفاده کنید
اشتباه نکنید! فلاش فقط برای محیط تاریک و کم نور است. اگر واقعا میخواهید تا کار متفاوت و خاص و چشم نواز ارائه بدهید، بدانید که نیاز به نور استودیویی دارید، حتی شده یک شاخه؛ شما با داشتن یک نور استودیویی و مهارت معمولی در عکاسی به راحتی می توانید یک عکس عالی را رقم بزنید. فراموش نکنید که داشتن یک فلاش استودیویی همیشه بهترین گزینه در هر زمان برای هر سبک عکاسی است.
رادیو فلاشها حتی وسط ظهر هم مفید هستن، شما برای برطرف کردن سایه های تندی که تابش نور خورشیدایجاد میشود، باید از آنها استفاده کنید. پس هیچ بهانهای برای نداشتن یک فلاش برای هر عکاس پذیرفته شده نمیباشد.
7. لنزتان را تمیز کنید
بسیاری از عکاس ها بعد از اینکه عکاسی می کنند متوجه می شوند که عکس ها تار شده، آن ها فکر میکنند که، یا دوربین درست فوکوس نشده یا تنظیمات دوربین بهم ریخته است، در صورتی که هیچ کدام از این ها نیست، فقط لنزشان کثیف شده و تمیز نکرده اند.
البته باید بگوییم ذرات ریزی که بدون جدا کردن لنز قابل تمیز شدن نیستند، هیچ تاثیری روی عکستان نمی گذارند، این نکته ای که گفتیم، راجب لکه های بزرگ تر مثل اثر انگشت یا گرد و خاک بعد از عکاسی در فضایی که پر از گرد و خاک بوده می بابشد. ولی همیشه بدانید که، هر از چندگاهی باید از تمیز بودن لنزتان و اینکه هیچ ردی روی آن نباشد اطمینان حاصل کنید
.
8. ادیت یاد بگیرید
یک عکس معمولی با یک ادیت معمولی میتواند تبدیل به یک عکس استثنایی شود. نیازی نیست که استاد فتوشاپ یا هر برنامه ادیت دیگری شوید، فقط کافیه در حد مسائل پایه و مهمترین نکات را درباره ادیت یاد بگیرید.
ادیت مناسب میتواند به انتقال روحیه عکاس و هدایت چشم مخاطب به سوژه اصلی کمک کند. مطمئن باشید به مرور زمان حرفهای میشوید. اما توصیه ما این است که ظریف باشید و ظریف عمل کنید، شما عکسهای سورئال یا فوتو مونتاژ انجام نمیدهید که به ادیت زیادی نیاز داشته باشید، پس سعی کنید ماهرانه و در نهایت سادگی عکسهایتان را ادیت کنید.
9. عکاسی از سوژه های جدید
هر قدر که در دنیای عکاسی امتحان و آزمایش کنید عکسهایتان جذابتر میشود، اینکه شما مدام در یک حوزه تخصصی عکاسی کنید هیچ مشکلی ندارد، ولی هر از چندگاهی پا به بیکرانهها و سرزمینهای ناشناخته در عکاسی بگذارید و سعی کنید در ژانر های مختلف عکاسی کنید، نورپردازیهای مختلف را امتحان کنید، قطعا تجربههای جدید به رشد و پیشرفت شما بسیار کمک خواهد کرد.
10. با همکار هایتان قرار بگذارید
ملاقات کردن با عکاسهای دیگر باعث میشود شما به روز بمانید و همچنین این قرار ملاقات ها الهام بخش ایدههای جدید میشود. هرچقدر که در زمینههای هنری، اعتبار بیشتری کسب کنید، مشتریهای بیشتری سراغتان میآید و همچنین بین جامعه عکاسان شناخته شدهتر میشوید.
بعد از اولین قرار ملاقاتی که با یک عکاس بگذارید، تعجب خواهید کرد که چقدر از اشتراک گذاشتن نکات و تکنیکهای خودشان با سایر عکاسان استقبال میکنند و از این کار لذت میبرند و به ندرت پیش میآید که با شما تعامل نکنند.
11. به عکس های گذشته نگاه کنید
به یکسری علتها دیدن عکس هایی که در گذشته گرفته اید بشدت برای رشد شما مفید هستند و می توانند رشد شما را تسریع ببخشد. در زیر به ۲ فایده دیدن عکسهایی که در گذشته گرفتهاید اشاره خواهیم کرد:
- آن ها به شما کمک میکنند تا نقاط ضعفتان را شناسایی و برطرف کنید. فقط کافی است از خودتان بپرسید که، عکسهایی که بد شدند چرا بد شدند؟ عکس های قدیمی یکی از بهترین منابع شما برای یادگیری و رفع اشکال هستند، پس از آنها غافل نشوید.
- مهمتر از مورد اول این است که، اگر خوش شانس باشید یک عکس فوق العاده را ثبت کردید در گذشته، و اصلا از آن عکس اطلاعی نداشتید (کاملا طبیعی هست که عکس های قدیمی را یادتان نباشد)، قطعا آن زمان از روی شانس چنین عکسی گرفته اید ولی هرچه که باشد این عکس یک عکس خوب است و می توانید از آن استفاده کنید.
12. خوش بگذرانید
عکاسی قرار است سرگرم کننده باشد. حتی عکاسان حرفهای هم که رشته عکاسی را انتخاب کردند به این دلیل بوده که از عکاسی لذت میبرند؛ عکس گرفتن حس خوبی همراه با ذوق و اشتیاق را همراه دارد. اجازه ندهید به هیچ علتی این ذوق و شوق درونی از بین برود.
برای اینکه لذت ببرید از عکاسی همین نکاتی که در بالا ذکر کردیم را میتوانید امتحان کنید و شاهد بهتر شدن روحیه و عکس هایتان شوید، مانند: مهارت های جدید یاد بگیرید، کارهای جدید انجام دهید، در دام کمال گرایی تجهیزات نیوفتید.
بسیاری از همکارانمان را میبینیم که، با یکدیگر بحث های داغ و جنجالی راجب مدل دوربین و لنز و.. انجام می دهند، چه کسی اهمیت میدهد؟ این کار فقط باعث میشود عکاسی تبدیل به یک عامل اعصاب خردکن تبدیل شود تا منبع شادی و خوشحالی، سعی کنید از بحث های بیهوده دوری کنید.